Hello
here is an original XVIII century recipe (written in polish language from that era):
Weź miodu praśnego ile chcesz, włï¿½ż do naczynia, wlej do niego gorzałki mocnej sporo i wody, smaż powoli szumując, aż będzie gęsty, wlej do niecki, przydaj imbieru białego, gwoździk�w, cynamonu, gałek, kubeb�w, kardamonu, hanyżu nietłuczonego, sk�rek cytrynowych drobno krajanych, cukru ileć się będzie zdało, wszystko z gruba przetłukłszy, wsyp do miodu gorącego, miarkując żeby niezbyt było, zmieszaj, a jak mi�d ostygnie, że jeno letni będzie, wsyp mąki żytniej ile potrzeba, umieszaj, niech tak stoi nakryto, aż dobrze wystygnie, potym wyłï¿½ż na st�ł, gnieć jak najmocniej, przydając mąki ile potrzeba, potym nakładź cykaty krajanej albo sk�rek cytrynowych w cukrze smażonych, znowu przegnieć i zaraz formuj pierniki, wielkie według upodobania porobiwszy, możesz znowu po wierzchu tu i owdzie wtykać cykatę krajaną, do wierzchu pozyngowawszy piwem kłaść do pieca i wyjąwszy je jak się przepieką, znowu je zyngować miodem z piwem smażonym i znowu po wsadzeniu do pieca.
Here are some newer recipes:
RECIPE 1:
Składniki: 1 kg mąki żytniej, l kg miodu lipowego, l jajo, l łyżeczka sody oczyszczonej, l łyżeczka korzeni (cynamon i goździki), l łyżeczka anyżu, l kieliszek spirytusu, migdały.
Przyrządzanie: Mi�d przesmażyć z korzeniami i gorący wlać do przesianej, ogrzanej w piecyku mąki. Dokładnie wyrobić masę, dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, spirytus i jajo. Wyrobić dobrze ciasto, aby było dość twarde, uginające się jak guma. Pod koniec wyrabiania dodać obrane ze sk�rki, grubo siekane słodkie migdały i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać ciepłego miodu. Blachę wysmarować woskiem, ciasto rozciągnąć na grubość 3 cm, ubrać obranymi ze sk�rki migdałami i piec ok. l godziny w gorącym piekarniku.
RECIPE 2
Ciasto: 80 dkg mąki pszennej, 20 dkg mąki żytniej, 50 dkg miodu, 1/2 szklanki cukru, 2 jaja, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, l kopiasta łyżka przyprawy do piernik�w.
Masa do przełożenia: 25 dkg konfitury z pigwy lub renkiod, po 10 dkg migdałï¿½w, orzech�w (włoskie, laskowe), fig, rodzynek, cykaty, 1/2 szklanki miodu.
Przygotowanie ciasta: Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. W rondelku zagrzać mi�d z przyprawą do piernik�w. Mąkę wymieszać z sodą, przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego mi�d i nożem zarobić ciasto. Dodać jajka i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin, aby "odpoczęło". Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180�C. Ciasto włożyć do formy i piec ok. l godziny, sprawdzając patyczkiem pod koniec tego czasu, czy ciasto jest upieczone. Ostudzone ciasto szczelnie zawinąć i odłożyć na ok. 10 dni, a następnie przełożyć masą.
Przygotowanie masy: Migdały sparzyć, obrać ze sk�rek, posiekać razem z orzechami, figi pokroić drobno. Konfitury z miodem podgrzewać w rondelku tak długo, aż zgęstnieją. Dodać bakalie, smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu, przestudzić. Ciepłą masą przełożyć piernik przekrojony na p�ł. Polać polewą czekoladową.
If you need translation to english - I will be no help. I don't know how to translate recipes - my vocabulary is just too poor.
As you may imagine, there were many different recipes, which were held by its owners in deep secret.
BTW most gingerbreads sold in Toruń today has a small label saying "NIE DO SPOZYCIA" - "NOT EATABLE", strange, huh?
Yanc